Rólunk szól

Hagyományok háza

Hagyományok háza
Pusztaszabolcs Helytörténeti Gyűjteményéről
és a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítványról

1997. március 25-én került bemutatásra a helytörténeti gyűjtemény a Velinszky László Gimnázium és Szakközépiskola Galériájában. A kiállított tárgyakat Czöndör Mihályné gyűjtötte össze helyben és család tagjainál. Az első 14 tárgy adományozója Gubicza Tibor akkori polgármester volt. A galériát és a tárgyakat bemutató szekrényeket és vitrineket Harangozó Jánosné igazgatóasszony bocsátotta rendelkezésre.

Hagyományok háza
Hagyományok háza
Hagyományok háza
Hagyományok háza

1997. október 16-án megjelent az első helytörténeti kiadvány a létrehozott gyűjteményről a Szabolcs Híradó kiadásában. Szerzői: Czöndör Mihályné és Csányi Kálmán. A nyomdai előkészítést: Czöndör Mihály Lajos végezte. Az első kötet bemutatója a középiskolában volt. Ebben az évben készült a Karácsony Sándor emlékére nevű, az alapítvány első pályázata, amely 20 000,-Ft megítélt összegben támogatta a pusztaszabolcsi helytörténeti tevékenységet.
1998-ban létrejött a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítványt a gyűjtemény gondozására, bővítésére, a településtörténeti ismeret, a szülőföld, a lakóhely szeretetének elmélyítésére, Pusztaszabolcs helytörténetét feldolgozó, Községtörténeti Füzetek kiadásának biztosítására.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke Csányi Kálmán lett. Tagjai: Ármai József, Bartókné Piller Magdolna, Keisz Gellért, Schrick Tiborné és dr. Szabó Sándorné. Az alapítvány bejegyzésének jogerőre emelkedése: 1998. augusztus 26.

2013-ban Csányi Kálmán elnök polgármesterré választása után Molnár Sándor lett a kuratórium elnöke, aki 2008-tól volt a kuratórium tagja. 2013-től Ádám László személyével bővült a kuratórium.
Az évről évre bővülő helytörténeti gyűjteményhez hasonlóan az alapítvány tevékenységi köre is bővült értékfeltárással és különböző a helyi igényeknek megfelelő programokkal.

Helytörténeti Gyűjtemény
Hagyományok háza
Hagyományok háza
Hagyományok háza
A MÁV iskola ilyen volt 2014 tavaszán

Amikor alapítványunk átvette határozatlan idejű használatba vételre a volt MÁV iskola épületét a helytörténeti gyűjtemény helyének, akkor az ingatlan a képek által mutatott állapotban volt. A belső tereket az alapítvány, a külső vakolást az önkormányzat újíttatta fel.

A Hagyományok Háza Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény átadása

A Hagyományok Háza Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény avatóünnepsége 2014. július 26-án történt, több, mint négyszáz ember jelenlétében. A helytörténeti gyűjtemény megtekintése mellett falvédő és házi áldás, valamint Molnár Orsolya művész-tanár kiállítását tekinthették meg a jelenlévők. Átadásra került a Kapcsos Könyv, amely Pusztaszabolcs települési értéktárát tartalmazta. Az alapítvány a Köszönetkönyvvel fejezte ki háláját a ház felújításában és berendezésében segítséget adó civil önkéntes segítőknek.

A Hagyományok Háza Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény anyagának bemutatása
Látogatóink

A helytörténeti gyűjtemény 25 éves működése során több százan látogatták gyűjteményünket, közülük bemutatunk néhányat.

Rólunk szól

A Pavilon art filmje látható a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány Facebook oldalán.

Pusztaszabolcs-Egy perc Magyarország:

Az Év Önkéntese 2021:

Jó embert keresünk! Duna TV 2022.01.09-i adás:

ECHO TV Hazahúzó adás:

Klubrádió riport:

Tájház projekt: a Helytörténeti Gyűjtemény Háza

A pusztaszabolcsi helytörténeti gyűjtemény 25 éves működése alatt 2014-ig a középiskolában, majd az önkormányzattal kötött határozatlan idejű szerződéssel a volt MÁV iskolában kapott helyet. Ez utóbbi hely bizonytalanná vált, ezért élve a 2021-es Városi Civil Alap pályázat lehetőségével, miszerint civil szervezet pályázhat ingatlan vásárlásra 5000 lakos feletti településen, pályázott alapítványunk egy ház vásárlására, amely otthona lehet a település lakói által összegyűjtött helytörténeti anyagnak. A sikeres pályázat következtében 2021. szeptember 28-án a Béke út 30. szám alatti ingatlan adás-vétele létrejött és elkezdődhet a felújítás tervezése, az anyagi erőforrások gyűjtése, majd a munkálatok.

A VCA-KP-1-2021/1-001030 azonosítószámú Pusztaszabolcsi Tájház kialakítása pályázat keretében 8 000 000, azaz nyolcmillió forint összegű támogatást nyújtott a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, amelyből alapítványunk megvásárolta a kialakítandó Tájház épületét. Köszönetünket fejezzük ki a Tájház kialakításáért.

Fejér megye
Mesés Fejér Megye

2021 őszén a Fejér megyei Közgyűlés kiadásában, Kész-Varga Mónika szerkesztésében, Simon Erika fotóival, Hujber Krisztián grafikáival és könyvtervével megjelent a Mesés Fejér Megye című könyv. A 600 példányos, 178 oldal tartalmú kiadvány Fejér megye Értéktárának megyei értékeit mutatja be. A megyei értékek között látható a 62-63. oldalon a Hagyományok Háza Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény, a 64-65. oldalon a helytörténeti kiadványok, a 66- 67. oldalon pedig a Pusztaszabolcsi Szent Imre római katolikus templom barokk orgonája.
A borító és a Hagyományok Háza bemutatása láthatók a kiadványból.

Hagyományok háza       Hagyományok háza